Anemia w ciąży Anemia u kobiet w ciąży występuje dość powszechnie, dotyczy około 40% przyszłych mam. Jak się zatem przed nią uchronić? O anemii w ciąży, czyli inaczej niedokrwistości, mówimy, gdy dochodzi do spadku poziomu hemoglobiny poniżej 10 g/dl lub hematokrytu poniżej 30%. Objawami anemii są: osłabienie, duszności, bladość skóry, kołatanie serca, omdlenia. W łatwy sposób można ją wykryć na podstawie podstawowych badań krwi, które regularnie powinen zlecać lekarz ginekolog. Niedokrwistość może przyczynić się do zahamowania rozwoju płodu, powstawania różnego rodzaju wad wrodzonych, a w pierwszym trymestrze ciąży może doprowadzić nawet do poronienia, w trzecim natomiat do przedwczesnego porodu. Przyczyną powstania anemii jest niedobór żelaza, spowodowany zbyt małą ilością tego pierwiastka w diecie przyszłej mamy. Zapotrzebowanie na żelazo w okresie ciąży wzrasta, powinno zaspokajać potrzeby zarówno matki, jak i rozwijającego się płodu. Aby wyleczyć niedokrwistość należy w przede wszystkim zmienić dietę i spożywać jak najwięcej pokarmów bogatych w żelazo, takich jak: czerwone mięso, wątróbka, ryby, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkoweh, kapusta, ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, żółtka jaj. Aby żelazo lepiej się przyswajało potrzebna jest witamina C, zwiększa ona bowiem wchłanianie żelaza 2-3-krotnie. Należy wyeliminować z diety czarną herbatę, kawę. Dietę można wspomóc odpowiednimi doustnymi preparatmi żelaza. W ciężkich przypadkach, spowodowanych np. wystąpieniem obfitego krwawienia, konieczne jest wykonanie transfuzji krwi.